Mevrouw F. (Francis) T. Hazekamp (75 jaar) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Mevrouw Hazekamp is geboren in Bandoeng (voormalig Nederlands-Indië) en verhuisde als kleuter naar Amersfoort. Ze heeft een lange geschiedenis als mantelzorger; vanaf 1989 zorgde ze voor haar jongste broer en later ook voor haar oudste broer toen hij hulpbehoevend werd. Ook was zij sinds 2010 fulltime mantelzorger voor haar moeder. Inmiddels zijn alle drie overleden. Van 1995 tot 2011 werkte zij bij Omroep Amersfoort als programmamaker, redactielid en tv- en radiopresentatrice. Van 1997 tot 2006 was ze lid van de Cliëntenraad van de Pensioen- en Uitkeringsraad (PUR). Als tweede generatie oorlogsslachtoffer hielp ze senioren uit voormalig Nederlands-Indië bij hun aanspraak op de wetten voor oorlogsgetroffenen en bood ze maatschappelijk werk aan. Sinds 2018 is zij lid van de Kerngroep Bezorgd Liendert, waar ze acties organiseert en het belang van een leefbaar Liendert onder de aandacht brengt. Van 2015 tot 2020 was mevrouw Hazekamp als mede-initiatiefnemer bestuurslid van de Stichting Vrienden van de Eemhaven (SVE), waar ze bijdroeg aan de historische kennis over Amersfoort. Sinds 2020 is zij mede-initiatiefnemer en organisator van Comité 15 augustus 1945. Door haar inzet wordt in Amersfoort jaarlijks het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht en alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Dankzij haar initiatief werd in 2020 het monument de Melati (Indische jasmijn) onthuld in de tuin van museum Flehite. Mevrouw Hazekamp houdt ‘de vergeten bevrijding’ levend voor de Indische Amersfoorters en in Amersfoort wonende overlevers van de Jappenkampen, hun kinderen en kleinkinderen. Daarnaast stond ze in 2013 op de kandidatenlijst van de PvdA Amersfoort, presenteerde ze evenementen zoals Dios Latinos en is ze al vijftien jaar presentatrice van de Vijverconcerten in Kattenbroek.

NIEUWS van JOLIEN van der GEUGTEN

Samen met mijn vader Tom van der Geugten (Historicus, geboren in Bandoeng 1952) geef ik (meer dan 10 jaar wonend in Amersfoort) de Indonesische stripserie De legende van Vleermuisvechter uit. Een satirisch verhaal over het koloniale verleden, gemaakt door Dwi Koendoro.
Deel 1 en 2 verschenen de afgelopen twee jaar, deel 3 zal op 14 juni verschijnen in Amersfoort. Hiervoor organiseren we ook een aantal wandelingen ‘Indische sporen in Amersfoort’ waarbij we kijken naar het Indische/Indonesische perspectief op het verleden in het historische centrum van Amersfoort. Omdat in deel 3 culturele invloeden uit Portugal voorkomen zoals krontjong en spekkoek, organiseren we rondom de boekpresentatie op 14 juni een Indisch evenement met krontjongmuziek, Indisch eten en gastsprekers.
Vindt u het leuk om meer te horen over ons project, en het wellicht binnen uw netwerk ook kenbaar te maken?
Meer informatie vindt u op www.delegendevanvleermuisvechter.nl
Vriendelijke groet,
Jolien van der Geugten


Nieuws van het Rietveldpaviljoen in Amersfoort
Vanaf zondagmiddag 26 januari is in het Rietveldpaviljoen vijf weken lang van Armando Ello en Simone Berger de rondreizende foto-expositie ‘Leven met oorlog. Van overleven naar leven’ te zien. Dit maakt onderdeel uit van de nieuwe expositie ‘Bitterzoet’.
Met ook aquarellen van schilderes Hetty Ansing die meewerkte aan de gedichtenbundel ‘Stil verlangen’ van Simone Berger met 80 Maleise pantuns.
Speciaal in AMERSFOORT in deze periode:
- Opening bij Rietveldpaviljoen met alle exposanten op zondagmiddag 26 januari om 15.00 uur
- Filmvertoning met Q&A met ons de makers, Armando Ello en Simone Berger op woensdagavond 29 januari om 18:50 uur bij filmhuis De Lieve Vrouw:
TICKETS
https://lievevrouw.nl/agenda/stemmen-van-naoorlogse-generatie
- Programma i.s.m. Volksuniversiteit Amersfoort op dinsdag 25 februari om 19.30 uur bij Rietveldpaviljoen in Amersfoort.
Met Q&A met Armando Ello en Simone Berger
AANMELDEN
https://www.vuamersfoort.nl/geschiedenis-en-maatschappij/lezing-filmvertoning-en-qa-stemmen-uit-het-verleden-leven-met-oorlog - Matinée filmvertoning op zaterdagochtend 1 februari bij De Lieve Vrouw om 11.15 uur

Of kijk bij NPO gemist
De Jasmijn: een symbool van respect, betrokkenheid en medeleven.

De Melati is een typisch Indische bloem. Een bloem die voorkomt in Indonesië, maar in Nederland maar moeilijk kan gedijen. De bloem symboliseert tegelijk het leven en haar schoonheid maar ook het geestenrijk en de dood. Zoals de geur een lang vergeten herinnering kan oproepen, zo staat de afbeelding van deze bloem symbool voor het niet-vergeten. Het niet vergeten van een gedeeld verleden, dat een veilige plaats moet krijgen in onze harten.
Irris Driessen Vanhommerig heeft deze Melati verwerkt in een vlag.
Deze prachtige vlag is te verkrijgen via irris.melativlag@gmail.com
De kosten van de vlag zijn Euro 18,50 excl verzendkosten
De afmetingen van de vlag zijn 150 cm x 100 cm
Wil u meer weten over de de Melati vlag en de achtergronden bezoek dan de website melativlag.jimdofree.com


Het hele interview geschreven door Marco Willemse is digitaal te lezen via AD.nl


Boek bestellen kan zeker.
Neem contact op met Jim Grondhuis. jimbordet@gmail.com