Herdenking 2023

Zoektocht naar een nieuw leven

Speech van Micheline Paffen Zeeni 2023

  • Samen het moment nemen om het einde van de Tweede Wereldoorlog in het gehele Koninkrijk der Nederlanden te vieren en te herdenken. Dat is waardevol voor ons allemaal. Ook om dit samen te doen, met alle tegenstellingen die naast elkaar mogen bestaan. Vreugde en verdriet; bevrijding en rouw; Ik ben trots dat we nu jaarlijks in Amersfoort bij elkaar komen om dit te herdenken, dit is de vierde keer. Er is nog ontzettend veel te vertellen en door te geven.
  • Complimenten en veel dank dan ook aan het comité en iedereen die betrokken is bij de organisatie van deze herdenking en viering. Het thema van dit jaar; ZOEKTOCHT NAAR EEN NIEUW LEVEN, roept onmiddellijk bij velen van u herinneringen op. Ook bij mij. Dit is een thema dat iedereen raakt en de start is voor vele waardevolle gesprekken.
  • De zoektocht naar een nieuw leven. Die is voor iedere familie anders geweest. Omdat uit de oorlog en de nasleep zoveel verschillende situaties ontstonden. Maar er was een overeenkomst: opnieuw moest iedereen beginnen. Met een zware mentale bagage uit de oorlog. Vol van verlies van familieleden of verschrikkingen die zij hadden moeten doorstaan. Een nieuwe omgeving. Het verlies van bezittingen, niet meer de vertrouwde status of plek in de samenleving. Opnieuw beginnen in een land, Nederland, dat meestal niet de erkenning gaf aan mensen waar ze recht op hadden. Dat heeft lang moeten duren. Door te herdenken en vieren dragen we daar aan bij.
  • De verschrikkingen van de oorlog lijken misschien lang geleden. Maar een oorlog is nooit lang geleden. Oorlog vermangeld en verplaatst mensen. Oorlog slaat een gat. Een gat dat generaties lang open en kwetsbaar blijft. De capitulatie van de Japanners was op deze dag 71 jaar geleden een feit. Maar toen was het niet klaar. Het gat zijn we vandaag nóg aan het dichten.
  • Met dat gat, met die oorlogswond – begonnen uw ouders – uw overgrootouders – uzelf – opnieuw. Meteen na de oorlog brak een nieuwe periode vol geweld en onzekerheid aan. Een nieuw leven, nog in de dop onder ingewikkelde omstandigheden. Het duurde lang voordat men zich thuis kon voelen. Als je daar aan denkt dan snak je naar liefde, naar meer kansen, naar een beter bestaan.
  • Om een nieuw bestaan op te bouwen is familie onmisbaar. Bloedverwanten, maar het kunnen ook goede buren zijn. Lieve mensen om je heen waar je sterk van wordt. Families bouwden ook in Amersfoort dus samen op, soms tegen de stroom in. Kumpulan, met families, vrienden, buren. Zingen, praten, en natuurlijk samen eten. Dat geeft veiligheid en geborgenheid. Die nog generaties lang zal helpen het gat van de oorlog te helen. Iets om te vieren.
  • Amersfoort heeft een hechte gemeenschap van mensen die een gezamenlijk verleden hebben in Nederlands Indië. U heelt elkaars pijn en u vergroot elkaars vreugde.
  • Amersfoort steunt u in uw kracht om de geschiedenis door te blijven vertellen, de vrijheid te vieren en de oorlog en alle gevolgen ervan te herdenken. Alle verhalen van alle Amersfoorters maken de stad die we samen zijn. Ook de komende generaties; zodra een nieuw leven is gevonden steunen we elkaar om ieder leven goed en waardig te maken en te houden.