Programma Nationale herdenking 15 augustus 2022

Kransen bij Indisch Monument
Programma Nationale Herdenking 15 augustus 2022
19.00 uur bij het Indisch Monument (Prof. Teldersweg) in Den Haag
Beau Schneider is hoofdspreker
Op 23 mei van dit jaar overleed acteur Eric Schneider in een Frans ziekenhuis na een val tijdens een verblijf in zijn huis in Frankrijk. Hij was 87 jaar. Eric Schneider werd geboren in Nederlands-Indië. Als 7-jarige jongen zag hij hoe de Japanners in 1942 Java binnenvielen. Zijn vader werd meegenomen en moest dwangarbeid verrichten aan de beruchte Birma-spoorlijn. Samen met zijn moeder en broertjes bracht de kleine Eric de oorlog door in de Japanse interneringskampen Tjihapit en Adek.
 
Bij de onthulling van het Indisch Monument in Den Haag in 1988 was Eric Schneider de eerste die op 15 augustus een toespraak hield. In 2015 deed hij dat opnieuw, samen met zijn jongste zoon Beau. Dit jaar zal Beau Schneider (34) op 15 augustus alleen staan bij het Indisch Monument. ‘Voor mij wordt dit een bijzonder afscheid van Eric,’ zegt Beau, die ook acteur is.
 
Elize zingt het Indisch Onze Vader
Ieder jaar wordt tijdens de Nationale Herdenking 15 augustus bij het Indisch Monument in Den Haag het Indisch Onze Vader ten gehore gebracht.
 
Een jong meisje leerde het Onze Vader zingen op de kloosterschool van de zusters Ursulinen in Batavia. Toen de Kempetai (de Japanse geheime dienst) haar tijdens de oorlog van Nederland tegen Japan gevangen zette, zong zij iedere avond om zes uur dit gebed.
Andere gevangenen die na hun verhoor door de Kempetai weer terug mochten keren naar hun gevangenkamp, zongen dit lied voor hun lotgenoten. Daardoor kreeg het gezongen gebed in de oorlog een zeer speciale betekenis.
 
Dit jaar zal Elize (Elise van der Horst) het Indisch Onze Vader zingen. Ze wordt daarbij begeleid door het Orkest Koninklijke Luchtmacht. Elize heeft een Indische moeder en behoort tot de derde generatie. Elise van der Horst: ‘Ik ben er trots op dat ik dit mag doen. Ik kijk ernaar uit om dit samen met de blazerskapel van de luchtmacht te doen. Zoiets heb ik nog nooit eerder gedaan. Ik denk dat het heel mooi en gevoelig wordt, daar ga ik mijn uiterste best voor doen.’
 
Naar de avond
Dit jaar wordt de herdenking op 15 augustus bij het Indisch Monument voor het eerst in de avond gehouden. Wij denken hiermee een belangrijke stap te hebben gezet voor het bestaan van de herdenking op lange termijn. Voorzitter Thom de Graaf: “Wij werken er al jaren hard aan om de Nationale Herdenking voor zoveel mogelijk mensen betekenisvol te laten zijn. Daarom zijn wij blij dat wij in samenwerking met NPO en NOS de herdenking voortaan aan het begin van de avond, op prime time, kunnen houden. De verplaatsing van de herdenking naar de vroege avond geeft veel meer mensen de kans om die via de rechtstreekse televisie-uitzending mee te maken.”
 
Niet iedereen is blij met dit besluit. Sommige trouwe bezoekers lieten ons weten teleurgesteld te zijn. Dat betreuren wij ten zeerste. “Ik realiseer me dat dit voor ouderen die gewend waren aan de middag lastig is. Daarom zorgen we ervoor dat het veld ’s middags al open is. Vanaf 17.00 uur zijn mensen welkom op het veld om elkaar te ontmoeten met koffie en spekkoek, net zoals in voorgaande jaren.”
 
Overdag in Den Haag
Een aantal Haagse culturele organisaties organiseren overdag op verschillende locaties in Den Haag bijeenkomsten, waaraan u voorafgaande aan de herdenking gezamenlijk kunt deelnemen en elkaar kunt ontmoeten. Klik hier voor het dagprogramma in Den Haag.
 
Dit jaar is er geen middagprogramma in het Leonardo Hotel of World Forum. Door het bestuur zal volgend jaar opnieuw naar mogelijkheden gezocht worden om ook in de nabije omgeving van het Indisch Monument een programma aan te bieden.Zonnebloemen bij monumentToegangskaarten voor het blauwe en oranje vak 
Wanneer u geboren bent vóór 15 augustus 1945, dan kunt u een toegangskaart bestellen voor het blauwe vak. U kunt per persoon één introducé/begeleider meenemen. De leeftijd van uw introducé/begeleider is niet van belang. U heeft beiden een eigen toegangskaart nodig. Bent u beiden vóór 15 augustus 1945 geboren dan kunt u ieder een introducé meenemen. 
 
Wanneer u geboren bent ná 15 augustus 1945, dan kunt u toegangskaarten bestellen voor het oranje vak. U kunt per persoon 5 introducés meenemen. Iedereen heeft zijn/haar eigen toegangskaart nodig.
 
U kunt nog zitplaatsen reserveren tot en met maandag 1 augustus via de website of 070-2002505 of info@15augustus1945.nl  Wilt u extra zitplaatsen reserveren, neem dan contact met ons op.
Ook zonder reservering bent u van harte welkom op de herdenking. U bent dan alleen niet gegarandeerd van een zitplaats.
 
Veld open vanaf 17.00 uur
Voor degenen met een toegangskaart voor het blauwe vak bestaat de mogelijkheid om tussen 17.00 en 18.30 uur bloemen in het monument te steken. Op deze wijze heeft u de mogelijkheid om na de herdenking direct de thuisreis aan te vangen. Vanzelfsprekend kunt u na de herdenking ook deelnemen aan het defilé.
 
De plechtigheid start om 19.15 uur en wordt om 20.30 uur afgesloten met het defilé langs het monument. U dient uiterlijk om 19.00 uur uw zitplaats te hebben ingenomen. Op het veld verwelkomen we u met koffie, thee en spekkoek.
 
Live uitzending 
De NOS zal de herdenking live uitzenden via NPO1. U kunt de herdenking ook live volgen via www.15augustus1945.nl

Het bestuur wenst u een waardige herdenking.

Met vriendelijke groet,
Thom de Graaf
Voorzitter
Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945Nationale Herdenking veld
Met dank aanDe Nationale Herdenking zou zonder haar vrijwilligers niet mogelijk zijn.
De activiteiten van de Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945 worden mogelijk gemaakt door subsidie van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport en door vele donateurs.
Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945 werkt samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, het VCL, het ministerie van Defensie en het zeekadettenkorps.Fotografie | Ilvy Njiokiktjien