Nieuwsbrief

Nieuwsbrief  juli 2022

Dames en Heren,

Het was een historische dag zaterdag 15 augustus 2020: de eerste keer, na 75 jaar,  dat we met  een heel bijzondere en mooie ceremonie met elkaar de bevrijding van Nederlands-Indië in Amersfoort hebben herdacht. Op die dag werd ook het monument onthuld om ons aan deze datum te herinneren:  de Melati, de Indische jasmijn,  van de hand van glaskunstenares Hilde Paalvast.

Het monument kwam tot stand  dankzij een donatie van de gemeente Amersfoort. Burgemeester Bolsius heeft zich hier sterk voor gemaakt en wij danken hem en de gemeente hier heel hartelijk voor. 

Op 15 augustus 2021 was er nòg een historisch moment: Wij herdachten dat 70 jaar geleden de Molukse KNIL militairen met hun gezinnen in Nederland arriveerden en “ontvangen” werden op Kamp Amersfoort. Het was voor veel aanwezigen een zeer emotioneel moment om daar op Kamp Amersfoort die tijd te herbeleven, mede door een bezoek aan de “Nissen-hutten” de barakken waar de  demilitarisatie, de medische onderzoeken etc. werden voltrokken. 

Dit jaar willen wij u graag weer uitnodigen om op 15 augustus 2022 samen de vele slachtoffers te herdenken en de bevrijding van Nederlands-Indië te vieren. Met een korte plechtige ceremonie op de binnenplaats van de Observant, waar natuurlijk burgemeester Bolsius ons zal toespreken, en een defilé langs ons prachtige monument de Melati. In de tuin van Museum Flehite aan de andere kant van de gracht.  

De Amersfoortse Indische gemeenschap staat zo dicht bij elkaar gezien ook de vele initiatieven die hier in Amersfoort zijn.  Een van die initiatieven is het boek “Adoeh seh” van Jim Grondhuis. Hij interviewde een aantal Indische gezinnen en tekende hun ervaringen op van het verhuizen naar Nederland, het vestigen in Amersfoort en schreef er een boek over.  Ook op onze website kunt u daar binnenkort meer over lezen kijk op  www.15-8-1945amersfoort.nl 

Wij zullen u nog een definitief programma sturen, maar u kunt ervan uitgaan dat de Inloop van 12.00 – 13.00 uur zal zijn.  De plechtigheid start om 13.00 uur tot circa 14.00 uur.
Wij ontvangen u graag met een kopje thee of koffie en natuurlijk spekkoek. 

Daarna maken wij, met de burgemeester voor op, een korte wandeling naar het Museum Flehite, waar wij in defilé langs het monument zullen lopen en waar natuurlijk door de burgemeester en een ieder die dat wil bloemen kunnen worden neergelegd. 

Met het defilé komt er een einde aan de plechtigheid van dit jaar.  U heeft dan alle tijd om daarna thuis op tv te  kijken naar de landelijke herdenking in Den Haag, die voor het eerst pas in de  avonduren wordt gehouden. De plechtigheid begint om 19.15 uur, maar de uitzending zal als vanouds wel eerder beginnen met gesprekken op het Malieveld.

Wij sluiten een antwoordformulier in waarop u kunt aangeven of en met hoeveel mensen u wilt komen. Wij ontvangen dit antwoordformulier graag uiterlijk 31 juli a.s.

Met vriendelijke groet en graag tot ziens op 15 augustus a.s.,  

Comité 15 augustus 1945 Amersfoort i.o.

Francis Th Hazekamp en Arie Cijfer. 

ANTWOORDFORMULIER

Als organisatie willen wij graag weten hoeveel mensen aanwezig zullen zijn op de locatie De
Observant –  Stadhuisplein 7, 3811 LM Amersfoort
GA NAAR HET ANTWOORDFORMULIER

CONTACT

Wilt u contact opnemen met de organisatie stuurt u dan een mail naar.
comite15augustus1945.amersfoort@gmail.com

WEBSITE


Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten rond  de herdenking 15 augustus 1945  en meer bezoek onze website.
 www.15-8-1945amersfoort.nl

Nieuwsbrief september 2021

Dames en Heren,

Zaterdag 15 augustus 2020 was een historische dag: de eerste keer, na 75 jaar,  dat we met elkaar de bevrijding van Nederlands-Indië met zo’n bijzondere ceremonie hebben herdacht in Amersfoort.

Dit jaar op 15 augustus was er nòg een historisch moment: Wij herdachten dat 70 jaar geleden de Molukse KNIL militairen met hun gezinnen in Nederland arriveerden. 

Na aankomst in Nederland werden zij met bussen naar Kamp Amersfoort vervoerd, waar zij werden gedemilitariseerd, medisch onderzocht en door gestuurd naar de verschillende woonoorden in Nederland.  

Om deze reden had de ceremonie dit jaar op het terrein bij Kamp Amersfoort plaats en konden degenen die dat wilden op dit terrein de “nissenhutten” bezoeken, waar bovengenoemde administratieve en medische activiteiten plaats vonden. Dit was voor velen van u een zeer emotioneel moment.

Deze ceremonie vond plaats in samenwerking met en financiële ondersteuning van Gemeente Amersfoort en  Kamp Amersfoort en met medewerking van Gemeente Leusden en de Politieacademie.

Het was een bijzondere dag op een heel speciale plek met prachtig, bijna tropisch weer. Wij hebben met ons team hard gewerkt om er een gedenkwaardige dag van te maken en zijn dankbaar dat u deze dag aanwezig was. Tijdens de herdenking was er een replica van de Melati, ons gedenkmonument (fotografie Riekje Hoffman), aanwezig. Het originele glazen kunstwerk van Hilde Paalvast kunt u bewonderen in de tuin van Museum Flehite in Amersfoort.

Voor u en voor degenen die er niet bij konden zijn verwijzen wij naar onze website www.15-8-1945amersfoort.nl , die dankzij Arie Cijfer up to date is gebracht en wordt gehouden en waar foto’s, reportages, krantenknipsels en verhalen te vinden zijn. 

Met dank aan Noëlle Sanders, die door werkdruk ons comité heeft verlaten, 

en vriendelijke groet, Comité 15 augustus 1945 Amersfoort i.o. 

Francis Th. Hazekamp.